Πότισμα γλαστρών με σύστημα σταγόνας. Σωστή επιλογή σταλάκτη.

Πως θα επιλέξετε το σωστό μπεκ σταγόνας (σταλάκτη) για τη σωστή γλάστρα στο μπαλκόνι σας;
Στο εμπόριο θα βρείτε σταλάκτες ρυθμιζόμενης παροχής, σταλάκτες σταθερής παροχής (συγκεκριμένων λίτρων ανά ώρα), αυτορυθμιζόμενους σταλάκτες κ.α.
Μια γρήγορη λύση και οικονομική αλλά όχι η ιδανική είναι η αγορά ρυθμιζόμενου σταλάκτη. Ένας τέτοιος σταλάκτης έχει ρυθμιζόμενη παροχή και δίνει τη δυνατότητα επιλογής της επιθυμητής ποσότητας νερού (περιστρέφοντας το καπάκι). Βέβαια στην πράξη η ρύθμισή είναι πολύ δύσκολη και χωρίς μεγάλη ακρίβεια ειδικά όταν θέλουμε πολύ λίγο νερό σε μια γλάστρα. Ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται όταν στην ίδια γραμμή ποτίσματος θέλουμε να ποτίσουμε μικρές γλάστρες (με φυτά που θέλουν λίγο νερό) και πολύ μεγάλες γλάστρες (με φυτά που θέλουν αρκετό νερό). Τότε είτε οι μικρές γλάστρες θα πλυμμηρίζουν με νερό και οι μεγαλές θα ποτίζονται ικανοποιητικά ή οι μικρές γλάστρες θα ποτίζονται κανονικά αλλά οι μεγάλες όχι και τα φυτά θα ξεραίνονται. Σε αυτή την περίπτωση ή θα βάλουμε δύο γραμμές ποτίσματος που θα έχουν διαφορετική διάρκεια ποτίσματος ή/και συχνότητα ποτίσματος, το οποίο σημαίνει διπλά λεφτά για προγραμματιστές ποτίσματος και υλικά, ή θα βγάλουμε τους ρυθμιζόμενους σταλάκτες και θα βάλουμε σταλάκτες σταθερής παροχής.
Οι σταλάκτες σταθερής παροχής μας δίνουν τη δυνατότητα να δώσουμε σε κάθε γλάστρα-φυτό το νερό που χρειάζεται με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Χρησιμοποιούνται μόνοι τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους (στην ίδια γλάστρα). Υπάρχουν σταλάκτες 2 λίτρων ανά ώρα, που είναι και η μικρότερη παροχή σε σταλάκτη, 4 λίτρων/ώρα, 6, 8, 16, 24 και 32. Οι σταλάκτες 2,4,8 λίτρων είναι οι πιο συνηθισμένοι.
Στην ίδια γραμμή ποτίσματος όταν έχουμε μικρές και μεγάλες γλάστρες συνιθίζεται στις μικρές να τοποθετούνται οι σταλάκτες των 2 λίτρων/ώρα, στις μεσαίες των 6 λίτρων και στις μεγαλύτερες οι σταλάκτες των 16 λίτρων (ή δύο των 8 λίτρων). Μια διάρκεια ποτίσματος ενός ή δύο λεπτών και συχνότητας ανά μία ημέρα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι μια καλή αρχή για το πότισμα γλαστρών στο μπαλκόνι. Βέβαια η μικρή διάρκεια ποτίσματος σε συνδυασμό με τη μεγάλη επανάληψη έχει και αρνητικά και θετικά. Στα θετικά είναι ότι το νερό δε καταλήγει στο πιατάκι της γλάστρας και δεν έχετε νερά στο μπαλκόνι, στα αρνητικά ότι το φυτό σχηματιζεί επιφανειακές ρίζες και είναι λιγότερο ανθεκτικό στη ξηρασία (όταν προκύψει..). Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται ένα βαθύ πότισμα 1 φορά τη βδομάδα (ταυτόγχρονα με τη λίπανση).
Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας που δείχνει πόσο νερό (σε λίτρα) βγαίνει από ένα σταλάκτη σταθερής παροχής (2,4,6,8,16,24,32 λίτρων/ώρα) σε συγκεκριμένο συνδυασμό συχνότητας και διάρκειας. Η συχνότητα είναι σε ημέρες και η διάρκεια σε λεπτά. Βοηθάει για τη ρύθμιση του προγραμματιστή ποτίσματος.
Για να δείτε τον πίνακα ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://drive.google.com/file/d/0B2eXsxxW0BJQS2JiU21WWEJaeGc/edit?usp=sharing

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πάντα γύρω από το Αυτόματο Πότισμα. Απαντήσεις στις 20 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις.

Αυτόματο πότισμα για 30 γλάστρες στο μπαλκόνι. Υλικά και κόστος.